Ταξιδιωτικές οδηγίες σε σχέση με το COVID-19

Δεδομένης της κατάστασης που όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε, γίνονται συχνά αλλαγές από τις αρμόδιες αρχές στις αποφάσεις για τους ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Παρακάτω θα βρείτε συγκεκριμένες οδηγίες ανά χώρα, όπως αυτές μας παραδίδονται από τις Αρμόδιες Αρχές της κάθε χώρας.

Λόγω συχνών αλλαγών στις οδηγίες αυτές, συνίσταται στους επιβάτες να επικοινωνήσουν πριν το ταξίδι τους με τα κατά τόπους Προξενεία ή Πρεσβείες ή/και να επισκέπτονται τις επίσημες ιστοσελίδες των Αρμόδιων Αρχών στη χώρα που θέλουν να ταξιδέψουν και την IATA (https://www.iatatravelcentre.com/passport-visa-health-travel-document-requirements.htm) προκειμένου να είναι πλήρως ενημερωμένοι.

Ελλάδα (Πτήσεις εσωτερικού)

COVID-19 μέτρα

Διαδικασίες μετακίνησης εντός Ελλάδος.

Με ισχύ από τις 14 Μαΐου 2021, όλοι οι επιβάτες πτήσεων εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς ΜΟΝΟ, οφείλουν να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, που έχει εκδοθεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας.( https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/koronoios-covid-19/pistopoietiko-emboliasmou) Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων ημερών (14) τον εμβολιασμό για COVID-19 και να προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων.
  • να φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ για COVID-19 με PCR τεστ που έχει πραγματοποιηθεί εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, μπορούν να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού τεστ, στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα.
  • να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test) εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού και πιστοποιείται με σχετική βεβαίωση που επιδεικνύεται έντυπα. Η πιστοποίηση του αποτελέσματος θα γίνεται μέσω της δήλωσης βεβαίωσης αποτελέσματος self-test για COVID-19. (https://self-testing.gov.gr/covid19-self-test-print.pdf)
  • να φέρουν απόδειξη ανάρρωσης από το COVID-19, που ισχύει δύο μήνες μετά το θετικό τεστ PCR ή Antigen έως 9 μήνες.

Τα ανωτέρω ταξιδιωτικά μέτρα αφορούν ταξίδια εσωτερικού για διαδρομές μόνο από χερσαίες προς νησιωτικές περιοχές. Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου με την μέθοδο PCR και rapid test αποδεικνύεται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης έντυπα ή ηλεκτρονικά. Αν οι έλεγχοι αυτοί έχουν διενεργηθεί στην αλλοδαπή και ισχύουν κατά τον χρόνο επιβίβασης των επιβατών στο αεροσκάφος, οι σχετικές βεβαιώσεις γίνονται αποδεκτές υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τις οποίες επετράπη η είσοδός τους στην Ελλάδα.

Οι ανωτέρω υποχρεώσεις αφορούν ανηλίκους από δώδεκα (12) ετών και άνω.

Επιπλέον πληροφορίες:
Οι επιβάτες που αφικνούνται ή αναχωρούν εντός της νυχτερινής απαγόρευσης, και σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου, πρέπει να προσκομίσουν το εισιτήριό τους ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την πτήση τους.

Ελλάδα (Πτήσεις εξωτερικού)

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

Προσοχή: Είναι υποχρεωτικό για όλους τους επιβάτες να έχουν συμπληρώσει το Passenger Locator Form (PLF)( https://travel.gov.gr/#/) μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την ημέρα της άφιξής τους.

Η είσοδος στην Ελλάδα επιτρέπεται σε επιβάτες:

  • με εθνικότητα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλη της οικογένειάς τους,
  • με εθνικότητα από χώρες εντός Schengen και μέλη της οικογένειάς τους,
  • που είναι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων χωρών: Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Καναδάς, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Σερβία, Ρωσική Ομοσπονδία, Ισραήλ, Ρουάντα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Σαουδική Αραβία και Σιγκαπούρη,
  • Ιατροφαρμακευτικό προσωπικό,
  • επιβάτες με άδεια μακράς παραμονής ή visa από χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης ή χώρες εντός Schengen,
  • πολιτικούς, διπλωμάτες, στρατιωτικό προσωπικό κλπ.,
  • επιβάτες μετ’ επιβίβασης,
  • επιβάτες εκτός χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή χωρών εκτός Schengen, που ταξιδεύουν για ειδικό λόγο και τους έχει δοθεί άδεια από το Ελληνικό Προξενείο.

COVID-19 μέτρα

Oι επιβάτες διεθνών πτήσεων με προορισμό από το εξωτερικό προς την Ελλάδα οφείλουν να πληρούν ΕΝΑ από τα παρακάτω κριτήρια:

  • Να φέρουν αποτέλεσμα αρνητικού μοριακού τεστ (PCR) για COVID-19 έως 72 ώρες πριν από την άφιξη ή αρνητικο αποτέλεσμα τεστ Rapid Antrigen για CODI-19 έως 48 ώρες πριν από την άφιξη. Το πιστοποιητικό πρέπει να είναι στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά ή Ρωσικά και σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Ή
  • Να είναι κάτοχοι πιστοποιητικού εμβολιασμού. Το πιστοποιητικό πρέπει να είναι στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική, ρωσική γλώσσα, εκδομένο από δημόσια αρχή, υπό τον όρο ότι ο εμβολιασμός ολοκληρώθηκε τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την άφιξη στην Ελλάδα. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του επιβάτη, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων. Ή
  • Να φέρουν απόδειξη ανάρρωσης από COVID-19 η οποία για να είναι έγκυρη πρέπει να έχουν περάσει δύο έως και εννέα μήνες μετά το θετικό τεστ PCR ή Antigen. Η απόδειξη πρέπει να είναι στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά ή Ρωσικά και να είναι σύμφωνη με τη σχετική νομοθεσία. Ή
  • Να φέρουν το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή το οποίο να έχει εκδοθεί με βάσει τους κανονισμούς της ΕΕ και να πληροί τα παρακάτω κριτήρια:
    • Να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έναντι της COVID-19 με οποιοδήποτε από τα εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια, υπό την προϋπόθεση ότι η τελευταία δόση έχει γίνει τουλάχιστον 14 ημέρες πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα.
    • Να φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ (PCR) ή τεστ Αντιγόνου για COVID-19 (που έχει πραγματοποιηθεί με στοματοφαρυγγικό ή ρινοφαρυγγικό επίχρισμα), έως 72 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα άφιξης
    • Να έχουν αναρρώσει από την COVID-19 (έγκυρο για 2 μήνες μετά το τελευταίο θετικό αποτέλεσμα σε PCR ή Antigen τεστ με ισχύ 9 μηνών)

Παρακαλώ σημειώστε πως οι παραπάνω χρονικοί περιορισμοί πρέπει να ακολουθούνται πάντοτε.

Όσον αφορά τους μόνιμους κατοίκους του Μαυροβουνίου, η είσοδος στην Ελλάδα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι: α) έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό για COVID-19, τουλάχιστον δεκατέσσερις (14) ημέρες πριν από την προγραμματισμένη άφιξη και β) φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) για COVID- 19, που έχει πραγματοποιηθεί με στοματοφαρυγγικό ή ρινοφαρυγγικό επίχρισμα, έως και 72 ώρες πριν από την προγραμματισμένη άφιξη.

Είναι υποχρεωτικό για όλους τους επιβάτες να έχουν συμπληρώσει το Passenger Locator Form (PLF) (https://travel.gov.gr/) μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την ημέρα της άφιξής τους.

Όλοι οι επιβάτες μπορεί να υποβληθούν σε τυχαία rapid test COVID-19 κατά την άφιξη. Ο επιβάτης μπορεί να συνεχίσει στον τελικό προορισμό του. Εάν βρεθεί θετικός, υποχρεούται σε καραντίνα 10 ημερών υπό επίβλεψη είτε στο σπίτι, είτε σε καθορισμένη προσωρινή κατοικία που έχει εκχωρηθεί από τις αρμόδιες αρχές. Οι επιβάτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό COVID-19 τουλάχιστον δεκατέσσερις (14) ημέρες πριν την άφιξη και έχουν διαγνωστεί θετικοί σε COVID-19, υποχρεούνται σε καραντίνα για επτά (7) ημέρες. Όλοι οι παραπάνω επιβάτες πρέπει να κάνουν μοριακό τεστ (PCR) για τον COVID-19 την τελευταία ημέρα της καραντίνας τους.

Οι ανωτέρω υποχρεώσεις αφορούν ανηλίκους από δώδεκα (12) ετών και άνω.

Απαραίτητα έγγραφα

Passenger Locator Form (PLF)

Διαδικασίες πριν την άφιξη επιβατών από το εξωτερικό στην Ελλάδα

  • Όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων με προορισμό την Ελλάδα είτε με απευθείας πτήση από το εξωτερικό είτε με πτήση ανταπόκρισης στην Ελλάδα με τελικό προορισμό πάλι εντός Ελλάδας, υποχρεούνται μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την ημέρα της πτήσης αναχώρησής τους, να έχουν συμπληρώσει το Passenger Locator Form (PLF). (https://travel.gov.gr/)
  • Ενδέχεται να επιβληθεί καταβολή προστίμου από τις Ελληνικές αρχές, αν δεν έχει συμπληρωθεί η φόρμα PLF και δεν θα μπορεί να επιβιβασθεί στην πτήση του.
  • Μετά τη συμπλήρωση, οι επιβάτες θα λάβουν στο email που δήλωσαν ένα QR code το οποίο θα ορίζει αν θα χρειαστεί να υποβληθούν σε τεστ κατά την άφιξή τους ή όχι.
  • Οι επιβάτες πρέπει να κρατήσουν και να είναι σε θέση να αποδείξουν στις αρχές, τον κωδικό QR που έλαβαν σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή, κατά την άφιξη. Επίσης, το προσωπικό του τμήματος Υγείας, που είναι υπεύθυνο για τη συλλογή PLF, πραγματοποιεί ελέγχους θερμοκρασίας σε όλους τους επιβάτες πριν από την ανάκτηση αποσκευών.
  • Επείγουσες περιπτώσεις ταξιδιού που μπορεί να πραγματοποιηθούν σε διάστημα λιγότερο των 24 ωρών από την κράτηση, θα εξεταστούν από τις Ελληνικές Αρχές ανά περίπτωση και η αποδοχή ή απόρριψη θα κοινοποιηθεί στους αιτούντες μέσω μηνύματος email. Η αεροπορική εταιρεία είναι υποχρεωμένη να ελέγξει την ύπαρξη τέτοιου είδους επιβεβαίωσης μέσω e-mail, πριν από την αποδοχή επιβατών για επιβίβαση.
  • Η Διαδικασία του PLF αποτελεί μία διαδικασία των Αρμόδιων Αρχών της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Πολίτη. Για όποιες απορίες σχετικά με τη συμπλήρωσή του και την αποστολή του QR code απευθύνεστε στις Αρμόδιες Αρχές.


Επιπλέον πληροφορίες:
Οι επιβάτες που αφικνούνται ή αναχωρούν εντός της νυχτερινής απαγόρευσης, και σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου, πρέπει να προσκομίσουν το εισιτήριό τους ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την πτήση τους.

Passenger Locator Form (PLF) για επιβάτες διεθνών πτήσεων που ταξιδεύουν προς Ελλάδα

Σύμφωνα με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων (ανεξάρτητα από την υπηκοότητά τους) με προορισμό από το εξωτερικό προς την Ελλάδα, είτε με απευθείας πτήση από το εξωτερικό είτε με πτήση ανταπόκρισης στην Ελλάδα με τελικό προορισμό πάλι εντός Ελλάδας, υποχρεούνται μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την ημέρα της πτήσης αναχώρησής τους να έχουν συμπληρώσει το Passenger Locator Form (PLF). (https://travel.gov.gr/)
Διαδικασίες πριν την άφιξη επιβατών (ανεξαρτήτου υπηκοότητος) από το εξωτερικό στην Ελλάδα

Όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων με προορισμό την Ελλάδα, είτε με απευθείας πτήση από το εξωτερικό είτε με πτήση ανταπόκρισης στην Ελλάδα με τελικό προορισμό πάλι εντός Ελλάδας, υποχρεούνται μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την ημέρα της πτήσης αναχώρησής τους, να έχουν συμπληρώσει το Passenger Locator Form (PLF) (https://travel.gov.gr/#/) της Ελληνικής Κυβέρνησης.

  • Στην περίπτωση που ο επιβάτης δεν έχει συμπληρώσει τη φόρμα PLF, δε θα του επιτρέπεται η επιβίβαση στην πτήση του.
  • Αν δεν έχει συμπληρωθεί η φόρμα PLF, ενδέχεται να επιβληθεί καταβολή προστίμου από τις Ελληνικές αρχές.
  • Μετά την συμπλήρωση, οι επιβάτες θα λάβουν στο email που δήλωσαν ένα QR code το οποίο θα ορίζει αν θα χρειαστεί να υποβληθούν σε τεστ κατά την άφιξή τους ή όχι.
  • Οι επιβάτες πρέπει να κρατήσουν και να είναι σε θέση να αποδείξουν στις αρχές, τον κωδικό QR που έλαβαν σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή, κατά την άφιξη.
  • Επίσης, το προσωπικό του τμήματος Υγείας, που είναι υπεύθυνο για τη συλλογή PLF, πραγματοποιεί ελέγχους θερμοκρασίας σε όλους τους επιβάτες πριν από την ανάκτηση αποσκευών.
  • Επείγουσες περιπτώσεις ταξιδιού που μπορεί να πραγματοποιηθούν σε διάστημα λιγότερο των 24 ωρών από την κράτηση, θα εξεταστούν από τις Ελληνικές Αρχές ανά περίπτωση και η αποδοχή ή απόρριψη θα κοινοποιηθεί στους αιτούντες μέσω μηνύματος email. Η αεροπορική εταιρεία είναι υποχρεωμένη να ελέγξει την ύπαρξη τέτοιου είδους επιβεβαίωσης μέσω email, πριν από την αποδοχή επιβατών για επιβίβαση.

Διαδικασίες κατά την άφιξη επιβατών από το εξωτερικό στην Ελλάδα

  • Οι επιβάτες που θα υποβληθούν στο διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19 έχουν επιλεγεί μέσα από τη διαδικασία του QR code και της συμπλήρωσης του PLF και είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν για 24 ώρες σε αυτοπεριορισμό στη διεύθυνση που θα δηλώσουν, μέχρι και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
  • Εάν ο έλεγχος είναι θετικός, οι επιβάτες θα τίθενται σε καραντίνα. O διαγνωστικός έλεγχος πραγματοποιείται από κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
  • Οι επιβάτες με πτήσεις ανταπόκρισης για κάποιον προορισμό εσωτερικού στην Ελλάδα, εφόσον έχουν επιλεγεί από το QR code να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19, μετά τον έλεγχο θα μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στον τελικό τους προορισμό, όπου και θα τίθενται σε αυτοπεριορισμό μέχρι και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγνωστικού ελέγχου.
  • Αν λόγω της διαδικασίας του διαγνωστικού ελέγχου ο επιβάτης καθυστερήσει με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να επιβιβαστεί στην πτήση ανταπόκρισης, αυτόματα θα μεταφέρεται στην επόμενη διαθέσιμη πτήση για τον τελικό του προορισμό.
  • Οι επιβάτες που έρχονται με πτήση από το εξωτερικό για να συνεχίσουν μέσω Ελλάδας με πτήση ανταπόκρισης για το εξωτερικό, δεν θα υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19, ούτε χρειάζεται να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά το PLF όπως αναφέρεται παραπάνω
  • Η Διαδικασία του PLF αποτελεί μία διαδικασία των Αρμόδιων Αρχών της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Πολίτη. Για όποιες απορίες σχετικά με την συμπλήρωσή του και την αποστολή του QR code απευθύνεστε στις Αρμόδιες Αρχές.

Ρωσία

Ποιοι επιβάτες επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα

  • Υπήκοοι της Ρωσίας και τα μέλη της οικογένειάς τους,
  • μόνιμοι κάτοικοι της Ρωσίας,
  • υπήκοοι και κάτοικοι από τις ακόλουθες χώρες: Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Κούβα, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ινδία, Ιαπωνία, Καζακστάν, Κορέα (Δημοκρατία), Κιργιστάν, Μαλδίβες, Κατάρ, Σερβία, Σεϋχέλλες, Σιγκαπούρη, Σρι Λάνκα, Ελβετία, Συρία, Τατζικιστάν, Τανζανία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουζμπεκιστάν, Βενεζουέλα ή Βιετνάμ που αναχωρούν από οποιαδήποτε από αυτές τις αναφερόμενες χώρες.
  • διαπιστευμένοι ή διορισμένοι υπάλληλοι διπλωματικών αποστολών, προξενικών γραφείων, διεθνών οργανισμών που βρίσκονται στη Ρωσία και τα μέλη της οικογένειάς τους,
  • μέλη επίσημων αντιπροσωπειών,
  • επιβάτες που θα εισέλθουν στη Ρωσία ως ειδικευμένοι αθλητές επαγγελματίες ή θα συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες στη Ρωσία.

Σημείωση: Οι επιβάτες που ταξιδεύουν στη Λευκορωσία δεν θεωρούνται επιβάτες transit.

COVID-19 μέτρα

Οι αλλοδαποί πολίτες που ταξιδεύουν στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των επιβατών transit, κατά το check-in και την επιβίβαση πρέπει να υποβάλουν ιατρικό πιστοποιητικό στα ρωσικά ή στα αγγλικά που να δείχνει αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR COVID-19 που έχει ληφθεί τις τελευταίες 72 ώρες πριν από την άφιξη στη Ρωσία.

Σημειώσεις:

  • Εάν δεν είναι δυνατή η υποβολή του ιατρικού πιστοποιητικού στα ρωσικά ή στα αγγλικά, μπορεί να υποβληθεί στην επίσημη γλώσσα της χώρας προέλευσης μαζί με ρωσική μετάφραση πιστοποιημένη από προξενικό υπάλληλο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
  • Τα τεστ αντισωμάτων και οποιουδήποτε άλλου τύπου τεστ εκτός από το τεστ PCR δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιβεβαιώσουν την απουσία COVID-19 για τους καθορισμένους σκοπούς.
  • Δεν επιτρέπεται η επιβίβαση επιβατών που δεν μπορούν να προσκομίσουν το πιστοποιητικό.
  • Το πιστοποιητικό πρέπει να περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:
    • Όνομα του επιβάτη.
    • Ημερομηνία γέννησης του επιβάτη.
    • Ακριβής ημερομηνία και ώρα συλλογής του δείγματος.
    • Πρέπει να σημειωθεί ότι το τεστ πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο PCR και ότι το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.
    • Το πιστοποιητικό πρέπει να περιέχει το όνομα και τη σφραγίδα του ινστιτούτου.

Οι Ρώσοι πολίτες που φτάνουν στη Ρωσική Ομοσπονδία με διεθνείς πτήσεις πρέπει εντός τριών (3) ημερών από την άφιξής τους να κάνουν το τεστ PCR COVID-19 και να ανεβάσουν τα αποτελέσματα στην πλατφόρμα Unified Public Services Portal.( https://www.gosuslugi.ru/) Αναμένοντας τα αποτελέσματα του PCR τεστ για COVID-19, οι επιβάτες πρέπει να απομονωθούν στον τόπο κατοικίας/προσωρινής διαμονής τους.

Απαραίτητα έγγραφα

Όλοι οι επιβάτες (συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων πολιτών) πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο αίτησης που παρέχεται από το πλήρωμα.

Πριν την άφιξη στο αεροδρόμιο
Η Ellinair θα ήθελε να ενημερώσει τους υποψήφιους επιβάτες, για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε όσους είναι θετική στον ιό COVID-19 και/ή που μπορεί να έχουν συμβατά συμπτώματα με τον COVID-19 πριν την άφιξή τους στο αεροδρόμιο αναχώρησης και τους κοινοποιήσει να μην αφιχθούν στο αεροδρόμιο, ανεξάρτητα από το εάν είναι εμβολιασμένοι ή έχουν αναρρώσει από τον COVID-19 , εκτός εάν έχουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ RADT ή RT-PCR εντός των τελευταίων 24 ωρών. Τα αυτό-διαγνωστικά τεστ (self-test) δεν είναι αποδεκτά σε αυτήν την περίπτωση.

Όταν εφαρμόζεται θερμομετρικός έλεγχος στο αεροδρόμιο προορισμού, αυτός πραγματοποιείται σύμφωνα με τους εθνικούς κανονισμούς, και στους συμπτωματικούς επιβάτες μπορεί μην επιτραπεί η συνέχεια του ταξιδιού τους. Η Ellinair ενθαρρύνει έντονα τους συμπτωματικούς επιβάτες να μην προσέρχονται στο αεροδρόμιο για την πτήση τους.(Στην περίπτωση η Ellinair προσφέρει στον επιβάτη δωρεάν αλλαγή κράτησης του εισιτηρίου ή επιστροφή χρημάτων, εφόσον η Ellinair ενημερωθεί έγκαιρα πριν από την αναχώρηση την πτήσης, για την υποψία μόλυνσης από τον ιό του COVID-19 και βάσει πιστοποιητικού γιατρού).

Η Ellinair θα ήθελε να ενημερώσει τους επιβάτες της, ότι η χρήση μάσκας είναι αυστηρά συνιστώμενη/ή υποχρεωτική σύμφωνα με τους εθνικούς κανονισμούς, στο αεροδρόμιο και στο αεροπλάνο με κάποιες εξαιρέσεις που περιγράφονται στην ενότητα Q. 1 παρακάτω).

Προκειμένου να μειωθεί η άμεση επαφή μεταξύ προσωπικού και επιβατών, η Ellinair ενθαρρύνει τους επιβάτες όσο το δυνατόν περισσότερο να ολοκληρώσουν τη διαδικασία check-in πριν φτάσουν στο αεροδρόμιο χρησιμοποιώντας το online check-in, εφαρμογή κινητού τηλεφώνου ή έντυπη κάρτα επιβίβασης και, όπου είναι δυνατόν, ετικέτες αποσκευών που παρέχονται εκτός αεροδρομίου.

Στο αεροδρόμιο

Ποιος είναι ο ενδεδειγμένος χρόνος προσέλευσης στο αεροδρόμιο;

Σε όλες τις διαδικασίες του αεροδρομίου ακολουθούνται μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας για τον COVID-19. Γι΄αυτό προτείνουμε, αναλόγως με το αν έχετε να παραδώσετε αποσκευή στο drop off counter ή όχι, να προσέλθετε το λιγότερο 2 ώρες πριν την πτήση σας στο αεροδρόμιο. Ωστόσο πρόκειται για ενδεδειγμένο χρόνο προσέλευσης και η ELLINAIR δεν ευθύνεται για τυχόν καθυστερήσεις στις διαδικασίες του αεροδρομίου.


Ερωτήσεις για τις διαδικασίες ελέγχου για τον COVID-19 στην άφιξη

Οι διαδικασίες ελέγχου για τον COVID-19 κατά την άφιξη πραγματοποιούνται αποκλειστικά από τις Αρμόδιες Αρχές κατά την άφιξη στην χώρα προορισμού.

Για πληροφορίες σχετικά με τις αφίξεις στην Ελλάδα, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον ΕΟΔΥ, καλώντας στο 210 5212000.

Εν πτήσει

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια της πτήσης;

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους επιβάτες εκτός από τα βρέφη ( 0-2 ετών), και τα παιδιά έως 6 ετών, όπου η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική. Ωστόσο επιτρέπεται να την αφαιρέσετε για να μπορέσετε να πιείτε νερό ή να καταναλώσετε το προσφερόμενο φαγητό σας. Συνίσταται αυτή η διαδικασία να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη γίνεται και αυτό για να συνεχίσετε και εσείς αλλά και οι συνεπιβάτες να νιώθουν το ίδιο ασφαλείς. Παρακαλούμε να φέρετε την προσωπική σας μάσκα καθώς είναι απαραίτητο να τη φοράτε τόσο κατά τη διάρκεια της επιβίβασης όσο και κατά τη διάρκεια της πτήσης. Η χρήση γαντιών δεν είναι υποχρεωτική. Οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας ffp2 και ffp3 με βαλβίδα δεν επιτρέπονται και αυτό γιατί φιλτράρουν μεν τον εισπνεόμενο αέρα αλλά δεν φιλτράρουν τον εξερχόμενο. Επίσης οι διάφανες μάσκες, προσωπίδες ή ασπίδες, δεν επιτρέπονται εκτός και αν συνοδεύονται με εσωτερική χρήση μάσκας.

Αν υπάρχει πρόβλημα υγείας και δεν είναι δυνατή η χρήση της μάσκας, τι ισχύει;

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια της πτήσης, ωστόσο επιτρέπεται να την αφαιρέσετε για να μπορέσετε να πιείτε νερό ή να καταναλώσετε το σνακ. Συνίσταται αυτή η διαδικασία να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη γίνεται και αυτό για να συνεχίσετε και της αλλά και οι συνεπιβάτες να νιώθουν το ίδιο ασφαλείς. Σημειώνεται ότι οι επιβάτες με ορισμένες ιατρικές παθήσεις, οι χρήζοντας ειδικής φροντίδας κατά τη διάρκεια της πτήσης, της και οι επιβάτες που βρίσκονται σε μετεγχειρητική περίοδο ενδέχεται να πρέπει να προσκομίσουν την ειδική φόρμα ιατρικών πληροφοριών (MEDIF). Η φόρμα συμπληρώνεται από τον θεράποντα ιατρό του επιβάτη, περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του ασθενούς και πιστοποιεί τη δυνατότητά του να ταξιδέψει.

Αναγνώριση Πολιτική της Ellinair ως προς τον COVID-19

Οι επιβάτες θα λάβουν πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα COVID-19 και τον κίνδυνο πιθανής επαφής με περιπτώσεις COVID-19. Επίσης τους ζητείται να βεβαιώσουν την ανάγνωση αυτών των πληροφοριών και να υπογράψουν χειρόγραφα ή να την πιστοποιήσουν ηλεκτρονικά. Αυτό πρέπει να γίνει σε έυλογο χρονικό διάστημα πριν από την πτήση και πριν από την άφιξη στο αεροδρόμιο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας online check-in ή μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) ή άλλων αποδεκτών τρόπων. Οι επιβάτες θα πρέπει να ενημερώνονται για τις συνέπειες της ψευδούς δήλωσης.

Ένα δείγμα επιβεβαίωσης της πολιτικής της Ellinair ως προς τον COVID-19 δίνεται παρακάτω.
Αυτή η δήλωση ισχύει για κάθε μεμονωμένο επιβάτη σε κράτηση πολλαπλών ατόμων.

Συγκεκριμένα, καταλαβαίνω ότι δεν θα αφιχθώ στο αεροδρόμιο, εάν ισχύει κάποιο από τα παρακάτω:

  • έχω διαγνωστεί με COVID-19 ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια των 10 ημερών πριν από την πτήση μου.
  • είχα οποιοδήποτε από τα σχετικά συμπτώματα COVID-19 (πυρετός, πρόσφατα αναπτυγμένος βήχας, απώλεια γεύσης ή οσμής, δύσπνοια) ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια των 10 ημερών πριν από την πτήση μου.
  • γνωρίζω ότι ήμουν σε στενή επαφή (π.χ. λιγότερο από 2 μέτρα για περισσότερο από 15 λεπτά) με ένα άτομο που διαγνώστηκε με COVID-19 τις 14 ημέρες πριν από την πτήση μου.
  • απαιτείται από τοπικούς ή εθνικούς κανονισμούς να είμαι σε καραντίνα για λόγους που σχετίζονται με το COVID-19 για μια περίοδο που περιλαμβάνει την ημερομηνία την πτήσης.

Σε περίπτωση που ισχύει κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις, θα επικοινωνήσω με την Ellinair το αργότερο 4 ώρες πριν από την αναχώρηση της. Κατανοώ ότι εάν εντοπιστεί κάποια από τις παραπάνω 4 περιπτώσεις στο αεροδρόμιο, μπορεί να μου αρνηθεί η επιβίβαση στη πτήση μου και να χάσω το δικαίωμά μου να επωφεληθώ από οποιαδήποτε εμπορική πολιτική COVID-19 που έχει θέσει σε εφαρμογή η Ellinair.

Σε περίπτωση που χρειάζεστε ιατρικές πληροφορίες για το COVID-19, επικοινωνήστε με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της χώρας προέλευσης.